V času nelikvidnosti in plačilne nediscipline je število izvršb v porastu. Vedno več je dolžnikov tudi na strani fizičnih oseb in upniki se v takšnih primerih poslužujejo posebnega instituta, s katerim skušajo priti do poplačila svojih terjatev – izvršbe na plačo.

Izvršba na plačo je v slovenskem pravnem redu regulirana v Zakonu o izvršbi in zavarovanju (v nadaljevanju: ZIZ).

V kolikor pride do izdaje sklepa o izvršbi na plačo, sodišče zarubi določen del plače ter naloži delodajalcu, ki pri katerem je dolžnik, zoper katerega teče izvršba na plačo, zaposlen, da mora po pravnomočnosti tega sklepa plačati upniku njegovo terjatev – znesek, za katerega je sodišče dovolilo izvršbo.

V kolikor se dolžniku po tem, ko je bil izdan sklep o izvršbi na plačo, poveča plača, se nanaša sklep o izvršbi tudi na povečanje plače.

V primeru, ko delavcu, zoper katerega je bil izdan sklep o izvršbi na plačo, preneha delovno razmerje, učinkuje sklep o izvršbi na plačo tudi proti novemu delodajalcu, pri katerem se dolžnik zaposli. Delodajalec, pri kateremu dolžnik ni več zaposlen, mora o tem obvestiti sodišče.

Omejitve izvršbe na plačo

Z zakonom je določen minimalni znesek, na katerega se z izvršbo na plačo ne sme poseči, ki mora torej ostati na razpolago dolžniku. Meja minimalnega denarnega zneska znaša 76% minimalne plače. Glede na sedanjo ureditev minimalne plače to pomeni okoli 600 EUR.

Dohodek dolžnika, zoper katerega teče izvršba na plačo, in glede katerega veljajo omejitve (76%), ni samo plača, temveč tudi regres za letni dopust, jubilejna nagrada, odpravnina, solidarnostna pomoč, povračilo stroškov v zvezi z delom, bonitete delavca.

V kolikor je dolžnik, kateremu je bil vročen sklep o izvršbi na plačo, dolžan plačevati preživnino, ima tisti, ki terja plačilo zakonite preživnine, prednost pred ostalimi terjatvami drugih upnikov.

V primeru, če dolžnik ne prejema rubljivih prejemkov iz naslova plače, in teče zoper njega izvršba na plačo, in rubljivih dohodkov ni prejemal tudi v obdobju enega leta pred prejemom sklepa o izvršbi, se izvršba na plačo zoper njega ustavi.

Vir: Verlag Dashöfer